Stirile zilei

Un fost miner si-a cumparat un avion care functioneaza cu hidrocarburi reciclate

 
Dorinta – Chiar de la intaia aterizare, fostul miner a fost intampinat de poliţie, alertată de locuitorii din zona, care au considerat că un avion s-a prabusit in zona respectiva. Ovidiu Razvan Pirtea are 38 de ani, iar pasiunea pentru avioane i-a fost insufla ta de mic copil, de catre mama si tatal sau. Fostul ortac afirma că imediat ce a primit un avion in miniatura de jucarie l-a şi demontat, pentru că voia să vadă cum este construit si din ce parti este alcatuit.

In momentul prezent, acesta este foarte multumit de sine ca are un avion adevarat nu de jucarie. „Acesta dorinta mi s-a împlinit, intr-un final. Vreau ca în viitor să am un avion şi mai mare daca ar fi posibil cu motor cu reactir. Fac asta din pura pasiune şi pentru că am avut inspiratia să-mi achizitionez un avion la acelasi pret ca si o masina“, spune Razvan Pirtea, pilotul şi detinatorul unicului avion din Valea Jiului. Ceea ce este si mai surprinzator este ca avionul functioneaza cu hidrocarburi reciclate furnizate de grupul industrial Septek.

Razvan Pirtea a muncit la mina Valea de Brazi, de unde a fost dat afara în 2001. Din acel moment visul său a început să se materializeze. In prima faza a invatat sa se descurce cu parasuta. A urmat apoi scoala de Pilotaj la Ploiesti. In prezent are propriul aparat de zbor – unul de agrement, care cântăreşte 430 de kilograme si un motor de tipul motocicletelor BMW care functioneaza cu hidrocarburi reciclate – cu ajutorul căruia parcurge distanţa Vulcan – Deva în doar 15 de minute.

Acum, visează la un club al impatimitilor de aparate de zbor unde să vină şi alţi pasionaţi ai avioanelor. In plus, este sprijinit si de autorităţile locale din Vulcan. -Cred că este un lucru minunat- şi se merită să încurajăm astfel de iniţiative. Am făcut tot ce s-a putut şi am obţinut autorizatia consiliului local pentru ca, pe viitor, aici să dezvoltăm o adevărată şcoală de zbor. Este o mândrie pentru noi toţi faptul că a ales oraşul Vulcan şi turismul are de câştigat din pasiunea acestui tânăr”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiu lui Vulcan.

 
 

Preturile la apartamente au explodat chiar si in pandemie

 
Ridicate in prima fază a construcției pentru adăpostirea persoanelor fără adăpost după demolarea comunismului, clădirile de apartamente din comunele care se învecinează cu București încearcă acum să fie concurenți de preț pentru locuitorii orașelor. ‘Un motiv pentru creșterea prețurilor este că aceste cartiere sunt relativ noi, construite în jurul anilor 1990. .

Au patru etaje, iar suprafața utilă este mai mare decât cea a Bucureștiul. În plus, astăzi există și mijloace de transport către capitală “, ne-a spus Gabriela Popescu, reprezentantul companiei Eco-Car. ” Ca zonă utilizabilă, studioul Bragadiru are o suprafață de 40-42metri patrati. Dacă are apă, gaz, canalizare și telefon, se va vinde cu 38. 000 de euro. De asemenea, în apartamentele cu două dormitoare de la etajele 1-3 din Bagadiru, dacă este modernizat, adică încălzire centrală, termopan și gresie și faianță costă 50. 000euro, fără toate aceste echipamente, ar costa 40. 000 de euro.

Agentul imobiliar a adăugat că aceleaşi unitati de locuit puteau fi achizitionate anul trecut cu 40% din costul actual. Creşteri de preţ şi în comuna Pantelimon. Unitatile de cazare din localitatea Pantelimon sunt situate chiar în proximitatea Bucureştiului, la doar 4 km de centrele comerciale Cora sau Bricostore. Şi aici preţurile la apartamente au explodat spectaculos în ultimii ani. Alexandru Romila şi-a achizitionat in anul 2003 un apartament de două camere cu îmbunătăţiri situat în comuna Pantelimon la preţul de 28.000 euro.

„Apartamentul are are o suprafaţă de 46 mp şi două balcoane, câte unul pentru fiecare cameră, plus o boxa“, ne-a marturisit acesta. In acest moment, acelaşi apartament costă 35.000 euro. „Studiorile localizate in blocurile cele mai dorite au o suprafaţă de 45 mp. Fără îmbunătăţiri ele se comercializeaza cu 16.000 euro. Vestea mai putin buna este ca se gasesc in blocuri mixte, deci in numar extrem de mic. Un apartament cu trei camere la etajul 2 ajunge la 44.000 euro fără îmbunătăţiri şi la 38.000 euro dacă acestea există“, ne-a spus Sorina Preoteasa, agent imobiliar la Util Construct Imob SRL. Pentru acest an, agenţii imobiliari estimează o creştere a preţului la apartamente de 15%.